15 Ιουν 2010

Περί της συμμετοχής της Λατρευτικής Κοινότητας «Λάβρυς» στο πρόγραμμα των «Προμηθείων 2010»

Περί της συμμετοχής της Λατρευτικής Κοινότητας «Λάβρυς»
στο πρόγραμμα των «Προμηθείων 2010»

Παρασκευή 18 και ώρα 18:30 στο άλσος Προμηθέως η Λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς» θα τελέσει καθαρμό του χώρου προς προετοιμασία της διεξαγωγής του εορταστικού τριημέρου.
Όταν πέρυσι για πρώτη φορά οι διοργανωτές των «Προμηθείων» μας ζήτησαν να τελέσουμε έναν καθαρμό στην έναρξη διεξαγωγής των εορτασμών το θεωρήσαμε μεγάλη τιμή αλλά και ένα μεγάλο βήμα προς την σωστή αντιμετώπιση των τριήμερων εορτασμών.



Στην λατρευτική μας παράδοση το πρώτο βασικό βήμα πριν την οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας με το θείο είτε προσωπικά είτε σε δημώδης εορτασμούς, είναι ο καθαρμός. Η ολιστική αντίληψη των προγόνων μας αντιμετώπιζε το ζήτημα και στα τρία επίπεδα έκφρασης του όντος, δηλ. σωματικό, ψυχικό και νοητικό. Έτσι κάθε διαδικασία καθαρμού αν και ξεκινάει ατομικά και σωματικά πρέπει να καταλήγει να εκτίνεται στον χώρο και το νοητικό επίπεδο. Η όλη διαδικασία αποσκοπεί αν μη τι άλλο να στρέψουμε το νου μας στα ανώτερα πράγματα, προσπαθώντας να πραγματώσουμε αρχικά μέσα μας και έπειτα γύρω μας μέσω των πράξεων μας μια κατάσταση που να επιτρέπει την προσέγγιση ανωτέρων πεδίων.

Φέτος καλούμε όλους τους φίλους που θα συμμετέχουν στους εορτασμούς των «Προμηθείων» και θα βρίσκονται την Παρασκευή στο άλσος Προμηθέως να συμμετέχουν όσο μπορούν στην καθαρτική διαδικασία διώχνοντας από την ψυχή και το νου τους κάθε αρνητικό συναίσθημα και σκέψη έτσι ώστε να πετύχουμε μια κατάσταση ευδαιμονίας καθ’ όλο το τριήμερο.

Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι συνεχής και να πραγματώνεται με πράξεις από την απλή προσπάθεια να διατηρούμε τον χώρο που μας φιλοξενεί καθαρό, μέχρι το πιο δύσκολο να συγκρατούμε τα πάθη μας όταν βρισκόμαστε κοντά με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους όπου γίνονται συζητήσεις, διαφωνίες, ζυμώσεις.

Το Σάββατο και ώρα 11:00 με 13:00 (με σημείο συνάντησης την πλατεία Λιτοχώρου στις 10:00 το πρωί) η Λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς» θα τελέσει στις όχθες του Ποταμού Ενιπέα προς τιμήν του θεού και των τοπικών Νυμφών.
Αυτή είναι μια τελετή που τα μέλη της Λατρευτικής κοινότητας «Λάβρυς» τελούν κάθε τέτοια ημέρα στα «Προμήθεια». Η χαρά μας ήταν λοιπόν μεγάλη όταν η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής των «Προμηθείων» να συντονίσουμε μια συζήτηση για το λατρευτικό κομμάτι της παράδοσής μας, συνδυάστηκε με αυτή την μικρή παράδοση τιμής στον ποταμό και τελικά έγινε μέρος του προγράμματος των «Προμηθείων».

Ξεκινώντας λοιπόν με τα αυτοκίνητα μας από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου το Σάββατο το πρωί και ώρα 10:00 θα κατευθυνθούμε προς το φαράγγι του Ενιπέα. Εκεί θα τελέσουμε την καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στις τοπικές θεότητες και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετική με τις λατρευτικές μας πρακτικές.

Σας περιμένουμε λοιπόν να έρθετε να εορτάσουμε με την καλύτερη διάθεση σας και τις όποιες απορίες θα θέλατε να συζητήσουμε.

Κυριακή και ώρα 9:00 - Τελετή Θερινού Ηλιοστασίου
Την Κυριακή από νωρίς το πρωί ξεκινούν οι προετοιμασίες για την μεγάλη τελετή του Θερινού Ηλιοστασίου. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η τελετή κάθε χρόνο κάποιοι άνθρωποι προετοιμάζουν τον χώρο ώστε αυτός να είναι καθαρός, στήνουν τον μικρό βωμό από πέτρες, ετοιμάζουν την τράπεζα με τις προσφορές κ.τ.λ. Φέτος καλούμε όλους τους Έλληνες πολυθεϊστές που θα βρίσκονται στον Όλυμπο από νωρίς το πρωί να παρίστανται στον χώρο διεξαγωγής των «Προμηθείων» ώστε όλοι μαζί να προετοιμαστούμε και να ετοιμάσουμε την τελετή.

Μην ξεχνάτε πως κάθε τέλεση είναι μια ολόκληρη διαδικασία που δεν αρχίζει και δεν σταματά στην εκφώνηση/ακρόαση κάποιων ύμνων, που δεν είναι παρά η εξωτερική πλευρά της όλης πράξης. Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε στην προετοιμασία για την τέλεση, στο στήσιμο του βωμού στην συλλογική εργασία που θα επιστεφθεί από τον κοινό εορτασμό. Σας καλούμε να έρθετε ενεργοί συμμετέχοντες, φέρνοντας και τις προσφορές σας, τα λευκά σας ρούχα και την καλύτερη διάθεσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: